Uprawiali je już starożytni, a ich ojczyzną był Bliski Wschód. Idealnie wysuszony owoc śliwy powinien mieć skórkę w kolorze ciemnego fioletu, z błyszczącym, czasem lekko matowym połyskiem.
Śliwki stanowią źródło żelaza, fosforu, potasu i wapnia oraz witamin A, C i E. Ze względu na dużą ilość błonnika są nieocenionym sprzymierzeńcem osób walczących z nadwagą. Suszone śliwki to świetna przekąska, wspaniale nadają się również na dżemy, konfitury i kompoty. Doskonale podkreślają charakter farszów i sałatek. Dodany do mięs bądź serów sos ze śliwek czyni potrawę wykwintną.
- Produkt może zawierać orzeszki ziemne, inne orzechy oraz sezam.
- Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- Produkt może zawierać fragmenty pestek.
KOD EAN OPAKOWANIA JEDNOSTKOWEGO: 5905027000024
KOD EAN OPAKOWANIA ZBIORCZEGO: 5905027000567
ŚREDNIA WARTOŚĆ ODŻYWCZA | w 100g produktu | w porcji 30 produktu |
Wartość energetyczna | 1199kJ/284 kcal | 360kJ/85 kcal |
Tłuszcz | 1,2 g | 0,4 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g | 0,1 g |
Węglowodany | 60 g | 18 g |
- w tym cukry | 60 g | 18 g |
Błonnik | 9,4 g | 2,8 g |
Białko | 3,5 g | 1,1 g |
Sól | 0,03 g | 0,01 g |