Daktyle suszone 120g

Kategoria: Owoce suszone

Mieszkańcy Bliskiego Wschodu i północnej części Afryki uprawiali daktylowce już 6 tysięcy lat temu. Ich owoce były podstawowym, a często jedynym pożywieniem ludzi i zwierząt przemierzających bezkresne piaski pustyni. Jadano je na surowo, gotowane, smażone lub suszone. Daktyle były pierwszym egzotycznym owocem, jaki poznali Europejczycy. Dawni Grecy oraz Rzymianie uwielbiali ich słodycz i chętnie okraszali tymi niezwykłymi owocami uczty, zabierali jako przekąskę na widowiska i spektakle teatralne. Podobno to sam Arystoteles porównał je do palców – daktylos Lubiana przekąska, dodatek do ciast i deserów, a także potraw typu curry. Można je również podawać z serami albo nadziać farszem.

Dzięki solidnej dawce błonnika pokarmowego suszone daktyle pomagają zapobiegać zaparciom, obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi. Za sprawą antyoksydantów przyczyniają się do zwiększenia odporności organizmu. Są bogatym źródłem białka, witamin A, B1, B2, PP, E i C oraz potasu, wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Zawierają spore ilości salicylanów (działają jak aspiryna), posiadają właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. A ponadto daktyle od wieków uznawane są jako afrodyzjak. 

 

  • Produkt może zawierać orzeszki ziemne, inne orzechy oraz sezam.
  • Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
  • Produkt może zawierać fragmenty pestek.

 

KOD EAN OPAKOWANIA JEDNOSTKOWEGO: 5905027000260

KOD EAN OPAKOWANIA ZBIORCZEGO: 5905027010078

 

ŚREDNIA WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100g produktu w porcji 30 produktu
Wartość energetyczna 1223kJ/289 kcal 367kJ/87 kcal
Tłuszcz 0,4 g 0,1 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g <0,1 g
Węglowodany 65 g 20 g
- w tym cukry 65 g 20 g
Błonnik 8,7 g 2,6 g
Białko 2,0 g 0,6 g
Sól 0,09 g 0,03 g