Mieszkańcy Bliskiego Wschodu i północnej części Afryki uprawiali daktylowce już 6 tysięcy lat temu. Ich owoce były podstawowym, a często jedynym pożywieniem ludzi i zwierząt przemierzających bezkresne piaski pustyni. Jadano je na surowo, gotowane, smażone lub suszone. Daktyle były pierwszym egzotycznym owocem, jaki poznali Europejczycy. Dawni Grecy oraz Rzymianie uwielbiali ich słodycz i chętnie okraszali tymi niezwykłymi owocami uczty, zabierali jako przekąskę na widowiska i spektakle teatralne. Podobno to sam Arystoteles porównał je do palców – daktylos Lubiana przekąska, dodatek do ciast i deserów, a także potraw typu curry. Można je również podawać z serami albo nadziać farszem.
Dzięki solidnej dawce błonnika pokarmowego suszone daktyle pomagają zapobiegać zaparciom, obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi. Za sprawą antyoksydantów przyczyniają się do zwiększenia odporności organizmu. Są bogatym źródłem białka, witamin A, B1, B2, PP, E i C oraz potasu, wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Zawierają spore ilości salicylanów (działają jak aspiryna), posiadają właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. A ponadto daktyle od wieków uznawane są jako afrodyzjak.
- Produkt może zawierać orzeszki ziemne, inne orzechy oraz sezam.
- Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- Produkt może zawierać fragmenty pestek.
KOD EAN OPAKOWANIA JEDNOSTKOWEGO: 5905027000260
KOD EAN OPAKOWANIA ZBIORCZEGO: 5905027010078
ŚREDNIA WARTOŚĆ ODŻYWCZA | w 100g produktu | w porcji 30 produktu |
Wartość energetyczna | 1223kJ/289 kcal | 367kJ/87 kcal |
Tłuszcz | 0,4 g | 0,1 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,1 g | <0,1 g |
Węglowodany | 65 g | 20 g |
- w tym cukry | 65 g | 20 g |
Błonnik | 8,7 g | 2,6 g |
Białko | 2,0 g | 0,6 g |
Sól | 0,09 g | 0,03 g |