Dawni mieszkańcy Dalekiego Wschodu uważali, że owoce figowców powstają w sposób magiczny ─ bez udziału kwiatów. Właśnie ze względu na ten zmyślny plan natury, która postanowiła scalić kwiat i owoc w jeden niezwykły twór przypominający kształtem sakiewkę lub niewielką gruszkę, Chińczycy nazywali figę owocem bez kwiatu.
Ojczyzną figowców jest Azja; wraz z karawanami starożytnych kupców figi dotarły w rejon Morza Śródziemnego, gdzie stały się prawdziwym skarbem. Niektórzy z ówczesnych ateńczyków parali się nawet nietypową profesją ─ byli sykofantami, którzy zawiadamiali o kradzieży fig ze świętych drzew oraz ich nielegalnym wywozie z kraju.
Drzewa figowe osiągają wysokość 15 metrów, a najstarsze dawno skończyły sto lat. Obecnie uprawia się dwie odmiany figowców, które różnią się m.in. wyglądem owoców. Te o ciemnofioletowej skórce zjadane są bez przetwarzania, natomiast owoce o barwie jasnozielonej najczęściej przeznacza się do suszenia.
Suszone figi charakteryzują się bursztynowym odcieniem skórki oraz wyjątkową słodyczą. Są nie tylko lubianym dodatkiem do ciast i deserów, ale również smaczną przekąską.
- Wytrącenie się białego nalotu na figach nie jest oznaką wady produktu.
- Produkt może zawierać orzeszki ziemne, inne orzechy oraz sezam.
- Produkt może zawierać fragmenty pestki.
- Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
KOD EAN OPAKOWANIA JEDNOSTKOWEGO: 5905027001649
KOD EAN OPAKOWANIA ZBIORCZEGO: 5905027010955
ŚREDNIA WARTOŚĆ ODŻYWCZA | w 100g produktu | w porcji 30 produktu |
Wartość energetyczna | 1181kJ/280 kcal | 354kJ/86 kcal |
Tłuszcz | 0,9 g | <0,5 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g | <0,1 g |
Węglowodany | 57 g | 17 g |
- w tym cukry | 50 g | 15 g |
Błonnik | 12,5 g | 4 g |
Białko | 4,6 g | 1,4 g |
Sól | 0,16g | 0,05 g |