Znany od przeszło pięciu tysiącleci, jest jedną z najstarszych i najcenniejszych przypraw Dalekiego Wschodu. Podczas swoich wypraw do Indii i Chin u schyłku XIII stulecia imbir poznał Marco Polo, uznawany za pierwszego Europejczyka, który zetknął się z tą rośliną. Korzeniowi o przedziwnym, wykrzywionym kształcie przypisuje się wiele właściwości, w tym lecznicze.
Imbir uważany jest za naturalny afrodyzjak. Posiada wyrazisty aromat ze świeżą, słodkawo-drzewną nutą (za sprawą zingiberolu będącego składnikiem olejku eterycznego), oraz palący, lekko gorzki smak. Można go dodawać do słodkich potraw, ciast, napojów (także z alkoholem), również zup, sosów, dań rybnych i mięsnych. Kandyzowanie łagodzi nieco ostre smakowe akcenty. Imbir w takiej postaci znakomicie nada się do wypieków, konfitur i kompotów. Kandyzowanym imbirem można także okrasić herbatę, zastępując nim sok z malin czy cytrynę.
- Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- Produkt może zawierać orzeszki ziemne, inne orzechy oraz sezam.
KOD EAN OPAKOWANIA JEDNOSTKOWEGO: 5905027001298
KOD EAN OPAKOWANIA ZBIORCZEGO: 5905027010153
ŚREDNIA WARTOŚĆ ODŻYWCZA | w 100g produktu | w porcji 30 produktu |
Wartość energetyczna | 1550 Kj/365 kcal | |
Tłuszcz | 2,0 g | |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g | |
Węglowodany | 86 g | |
- w tym cukry | 70 g | |
Błonnik | 1,1 g | |
Białko | 0,3 g | |
Sól | 0,36g |