W migdałowej słodyczy rozsmakowali się już starożytni mieszkańcy naszego globu. Migdałowiec pojawia się na kartach Starego Testamentu, a jego wyłuskane, brązowe pestki odnaleziono w grobowcu Tutanchamona. Z Azji Środkowej i Mniejszej migdały przybyły do Stanów Zjednoczonych, Australii, Afryki i Europy. Są cennym źródłem witamin z grupy B, PP oraz E, która jest potężną tarczą przeciwko wolnym rodnikom. Zawierają białko oraz wapń, magnez, potas, fosfor i nienasycone kwasy tłuszczowe. Wyborna przekąska do chrupania, a także dodatek do potraw, kremów i sosów. Zmielone są doskonałą panierką, pokruszone — posypką.
- Produkt może zawierać orzeszki ziemne, inne orzechy oraz sezam.
- Pakowano w atmosferze ochronnej.
- Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
KOD EAN OPAKOWANIA JEDNOSTKOWEGO: 5905027000192
KOD EAN OPAKOWANIA ZBIORCZEGO: 5905027000444
ŚREDNIA WARTOŚĆ ODŻYWCZA | w 100g produktu | w porcji 30 produktu |
Wartość energetyczna | 2490kJ/604 kcal | 749kJ/181 kcal |
Tłuszcz | 52 g | 16 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 4,7 g | 1,4 g |
Węglowodany | 7,6 g | 2,3 g |
- w tym cukry | 4,9 g | 1,5 g |
Błonnik | 13 g | 3,9 g |
Białko | 20 g | 6,0 g |
Sól | 0,04 g | 0,01 g |