Pomarańcza jest najbardziej lubianym przedstawicielem cytrusów i najpopularniejszym drzewem owocowym świata. W Chinach i Azji Wschodniej uprawiana była już w wiekach starożytnych, do Europy dotarła znacznie później ─ w X w. n.e. na Stary Kontynent przywieźli ją Arabowie. Dzisiaj plantacje drzewek pomarańczowych znajdują się w stu krajach naszego globu, najwięcej w Brazylii, Stanach Zjednoczonych oraz Państwie Środka.
Pomarańcza jest ceniona za swój piękny zapach, a przede wszystkim smak zamknięty w soczystym wnętrzu owocowej kuli. Stanowi ciekawą fuzję egzotycznej słodyczy i kontrastującej z nią kwaskowatości (o różnym natężeniu zależnie od gatunku).
Kandyzowana skórka pomarańczowa posiada mocną pozycję w królestwie kulinariów. Miękki środek o wyjątkowo aromatycznym smaku wieńczy cukrowo-karmelowa warstewka ─ skórka pomarańczowa jest doskonałym dodatkiem do ciast, deserów, także kompotów i herbat. Trudno sobie bez niej wyobrazić cukiernicze ornamenty mazurków i wielkanocnych bab. Jest obowiązkowym składnikiem wielu tradycyjnych wypieków: keksów, serników czy makowców.
- Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
KOD EAN OPAKOWANIA JEDNOSTKOWEGO: 5905027001205
KOD EAN OPAKOWANIA ZBIORCZEGO: 5905027000680
ŚREDNIA WARTOŚĆ ODŻYWCZA | w 100g produktu | w porcji 30 produktu |
Wartość energetyczna | 1332kJ/314 kcal | |
Tłuszcz | 0 g | |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g | |
Węglowodany | 76 g | |
- w tym cukry | 70 g | |
Błonnik | 5 g | |
Białko | 0 g | |
Sól | 0,4 g |