Skórki pomarańczy 100g

Pomarańcza jest najbardziej lubianym przedstawicielem cytrusów i najpopularniejszym drzewem owocowym świata. W Chinach i Azji Wschodniej uprawiana była już w wiekach starożytnych, do Europy dotarła znacznie później ─ w X w. n.e. na Stary Kontynent przywieźli ją Arabowie. Dzisiaj plantacje drzewek pomarańczowych znajdują się w stu krajach naszego globu,  najwięcej w Brazylii, Stanach Zjednoczonych oraz Państwie Środka.

Pomarańcza jest ceniona za swój piękny zapach, a przede wszystkim smak zamknięty w soczystym wnętrzu owocowej kuli. Stanowi ciekawą fuzję egzotycznej słodyczy i kontrastującej z nią kwaskowatości (o różnym natężeniu zależnie od gatunku).

Kandyzowana skórka pomarańczowa posiada mocną pozycję w królestwie kulinariów. Miękki środek o wyjątkowo aromatycznym smaku wieńczy cukrowo-karmelowa warstewka ─ skórka pomarańczowa jest doskonałym dodatkiem do ciast, deserów, także kompotów i herbat. Trudno sobie bez niej wyobrazić cukiernicze ornamenty mazurków i wielkanocnych bab. Jest obowiązkowym składnikiem wielu tradycyjnych wypieków: keksów, serników czy makowców.

 

  • Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. 

 

KOD EAN OPAKOWANIA JEDNOSTKOWEGO: 5905027001205

KOD EAN OPAKOWANIA ZBIORCZEGO: 5905027000680

 

ŚREDNIA WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100g produktu w porcji 30 produktu
Wartość energetyczna 1332kJ/314 kcal  
Tłuszcz 0 g  
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g  
Węglowodany 76 g  
- w tym cukry 70 g  
Błonnik 5 g  
Białko 0 g  
Sól 0,4 g